Ferdinand Marcos kimdir?




Ferdinand EmmanuelEdralínMarcos, 11 Eylül 1917'de doğdu ve 28 Eylül 1989'da öldü. 1966'da Filipinler başkanlığına seçildi ve Ne Zaman Emekli Olurum1986'da muazzam, ama kansız bir devrimle iktidardan atıldı.

Marcos, genç bir hukuk öğrencisi olarak, Marcos'un babasını Ulusal Meclis'teki bir sandalyeye iki kez yenmiş olan JulioNalundasan'ın öldürülmesi nedeniyle tutuklandı ve mahkconm edildi. Hapsederken 1938 Filipin Barı sınavına girerek sınav tarihinin en yüksek puanlarından birini almaya başladı. Daha sonra davasını Yüksek Mahkemeye temyiz etti ve kazandı.

Marcos, dönemin birçok genç adamı gibi, II. Dünya Savaşı patlak verdiğinde Filipin ordusuyla savaşmaya çağırıldı. İstihbarat memuru olarak görev yaptı ve daha sonra Bataan Ölüm Yürüyüşü'ne katıldı. Burada, bir kısmı zaten sıtma veya başka bir şekilde yaralanmış olan binlerce Filipinli ve Amerikalı asker, 30 km'lik bir hainliğe katlanmak zorunda kaldı. Japon işgalinin başı tarafından verilen zammı. Yiyecek ya da su verilmediler ve yoğun bir şekilde suistimal edildi.

ilan
Marcos sık sık İkinci Dünya Savaşı'nın önde gelen gerilla liderlerinden biri olduğunu iddia ederek, düşmana karşı birçok kahramanca eylemi anlatıyordu. Ancak eleştirmenler, bu hikayelerin sadece yapımlar olduğunu iddia ediyorlar. Durum ne olursa olsun, Marcos savaştan kısa bir süre sonra etkileyici bir siyasi kariyer başlattı. Kongre'ye seçildi ve Senato'ya hızla girdi. Senatör Ne Zaman Emekli Olurumolarak dört yıl geçtikten sonra cumhurbaşkanlığına yükseldi.

Çoğu hesapta, Marcos'un devlet başkanı olarak ilk dönem kötü değildi. Altyapıda büyük gelişmeler oldu, hükümet finansmanı istikrara kavuşturuldu ve dış politikalar güvende. Bu nedenle performansının varsayılan gücü üzerine, Marcos ikinci bir dönemine yeniden seçildi.

Maalesef, bazılarının Marcos'un oy satın alma ve diğer seçim sahtekarlığı faaliyetleri nedeniyle söylediği büyük seçim aşırı harcamaları, daha yüksek enflasyon oranlarına ve Filipin pezosunun devalüasyonuna yol açtı . Doğal felaketler ülkeyi birbiri ardına vurdu. Yönetimde, uyuşturucu ve yolsuzluk gibi akılsızlık iddiaları fırlatıldı. Eylemci öğrenci nüfusu reform çağrısında bulundu. Filipinler Komünist Partisi yeniden ortaya çıktı. Günün atmosferi suçlandı ve cumhurbaşkanı güçle karşılık verdi. Öğrenci mitingleri göz yaşartıcıydı ve 1972'de sıkıyönetim ilan edildi.

Dokuz yıldan beri süren sıkıyönetim Yasası, “yıkıcı” ya da idare aleyhine konuşma yapan herkesin artık herhangi bir süreç gerektirmeden rutin olarak alınabileceği ve gözaltına alınabileceği anlamına gelen, habeascorpus'un yazılarını etkili bir şekilde askıya aldı. Öğrenciler, gazeteciler, şüpheli komünistler, hatta siyasi muhalifler gözaltına alındılar. İşkence, tecavüz ve diğer istismar türlerinin hikayeleri yaygındır. Medya sıkı bir şekilde kontrol edilen hükümet çıkışına dönüştü ve seçimler faruktan başka bir şey olarak görülmedi.

1981'de Marcos, kısmen Papa II. John Paul'un ülkeye gelmesi için hazırlık yapmak üzere resmi olarak Sıkıyönetim Yasasını kaldırdı. Ancak bu, muhalefet tarafından gerçekten de hiçbir şey değişmediği için çoğunlukla yüzeysel bir eylem olarak görülüyordu. İki yıl sonra Marcos'un siyasi rakibi BenignoAquinoJr., Manila Uluslararası Havaalanı'nın asfaltına suikast düzenledi. İki milyon Filipinli, ölü devlet adamı için kitlesel cenaze törenlerine katılarak desteklerini gösterdi. Bu cinayet büyük ölçüde Marcos rejiminin çöküşünün katalizörü olarak görülüyor.

1986'da Marcos, milyonlarca Filipinlinin katıldığı kansız bir devrimin sonunda iktidardan kovuldu. Öğrenciden rahibe ve rahiplere hayatın her kesiminden gelen insanlar, Marcos'un istifasını istemek için dört gün boyunca sokaklarda kalabalıktı. Bu dönemde, yönetimin güvenilir müttefikleri sistematik bir deflasyon başlattı ve ateş açmayı reddeden “kalabalıkları kontrol etmek” için çağrılan askerler. Ferdinand Marcos ve ailesi, ABD hükümeti tarafından emniyetliNe Zaman Emekli Olurumbir geçiş izni aldıkları için güvenliklerinden dolayı Hawaii'ye kaçmak zorunda kaldılar. Başkanlık sarayı kızgın bir mafya tarafından arandı. Marcoses daha sonra zimmete para geçirmek için suçlandı.

Ferdinand Marcos , 28 Eylül 1989'da Honolulu'da böbrek , kalp ve akciğer rahatsızlıklarından öldü. Sağlıkları bile görevdeyken bile fakirdi ve rejiminin çöküşünün yarattığı stresin düşüşüne büyük ölçüde katkı sağladığı teorileşti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NGN' NEDİR NGN, Nijerya Naira'nın kısaltmasıdır.

İnsidans Hızı 'İnsidans Hızı' TANIMI

Ahlaki tehlike ve moral tehlikesi arasındaki fark nedir?