Mississippi balonunu ne patlattı?



1715'te, Fransa bir ulus olarak esasen iflas etmişti . Vergiler aşırı yüksek seviyelere çıkarılmış olsa da, Fransız hazinesinde kalan delik savaşı çok derine inmişti. Fransa, olağanüstü borç varsayılan başladı ve Ne Zaman Emekli Olurumaltın ve gümüş paranın değeri whipsawed insanlar milletin geleceği için korkulan olarak. Fransa sorunlarını çözmek için John Law'a başvurdu. Hukuk bir İskoç sürgünüydü — bir kumarbazda bir adamı öldürdü - hem kumarda hem de finansta yetenekleri ona hükümetle büyük bir ağırlık verdi.

Hukuk, gerçek bir ekonomik sorundan ziyade ekonominin yavaşlamasının altın ve gümüşün öngörülemeyen arzının olduğunu düşünüyordu. Kağıda geçerek, gerekçeli, daha fazla para ihraç edilebilir ve ticaret hızlanırdı. Madeni paralarla mevduat toplayan ancak kağıtta kredi ve para çeken bir banka kurdu. Kanun bankası, hisse senedi ihracı yoluyla rezervlerini oluşturmuş ve hükümetin finansman ihtiyaçlarını ele alarak iyi bir kâr elde etmiştir.

Kanun Mississippi Şirketi'ni devralarak genişlemeye karar verdi. Şirket , Fransız Louisiana ile ticaret konusunda devlet destekli bir tekel elde etti. Yasanın etkisi altında, şirketin tüzükleri vergi Ne Zaman Emekli Olurumtoplama ve Avrupa dışındaki tüm ticareti kapsayacak şekilde büyüdü. Hisse senedi fiyatı yükseldi ve Mississippi hisselerini satın almak için gereken nakit miktarı daha fazla para basmak zorundaydı.

Ne yazık ki, insanlar kar ettikleri zaman altın ve gümüş istediler. Yasa, rezervlerini tüketmekten kaçınmak için altın ve gümüş parayla itfa edilmişti. Bu, Fransa'nın kağıt parasını altın ve gümüş standarttan çıkardı ve MississippiCompany hisse fiyatına koydu. Kağıt para miktarının miktarı şimdi altın ve gümüş ve hiperinflasyonun gerçek rezervlerinin birçok katıydı .

Hisse senedinin fiyatının anlaşılması, Fransız kolonilerindeki kunduz ve altın zenginliklerini fazlasıyla abartıyordu, yasa kontrollü bir yavaşlama girişiminde bulundu. Parayı ve hisseleri yarı yarıya Ne Zaman Emekli Olurumdüşürdü, ancak kararda hisse fiyatını keskin bir şekilde düşüren bir satış çılgınlığı tetikledi. Kağıt para değersiz hale geldi ve yasalar yeniden sürgünde kendini buldu.

Aynı yıl, Güney Denizi balonu ile meydana geldiğinden beri , Mississippi balonu genellikle İngiliz meslektaşı ile karıştırılıyor. Mississippi balonu aslında gerçek bir spekülatif balondan daha fazla para bozucu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsidans Hızı 'İnsidans Hızı' TANIMI

NGN' NEDİR NGN, Nijerya Naira'nın kısaltmasıdır.

Ahlaki tehlike ve moral tehlikesi arasındaki fark nedir?